Behandeling

De behandeling bestaat uit een eventuele voorbehandeling, het aanbrengen van het implantaat, het vastgroeien van het implantaat, het bouwen op het implantaat en de nazorg.

Eventuele voorbehandeling

Als er nog een slechte tand of kies aanwezig is, dan dient deze voorafgaand aan het aanbrengen van een implantaat verwijderd te worden en is een periode voor voldoende genezing nodig (ongeveer vier tot twaalf weken). Soms is een tijdelijke vervanging gewenst, bijvoorbeeld bij een snijtand. Alleen in gunstige situaties is het verstandig om direct na het verwijderen van een tand of kies een implantaat te plaatsen. Normaal treedt na verwijdering van een slechte tand of kies slinking van bot en tandvlees op (nog eens te meer wanneer er ontstekingen in het bot aanwezig zijn). Wij volgen een nieuwe procedure waarbij in een eenvoudige behandeling de tand heel voorzichtig wordt verwijderd, de ontsteking meteen wordt opgeruimd, de tandkas wordt opgevuld en de wond secuur gesloten. Er is vaak nauwelijks napijn en een snelle genezing en er ontstaat meteen een goede plaats voor een implantaat.

Als er ontstekingen aan het tandvlees zijn die het bot aantasten (parodontitis) dan is het verstandig deze eerst te behandelen. Dit is beter voor de toekomst van het implantaat en voor uw natuurlijke tanden en kiezen (elke gezond gemaakte behouden tand is een implantaat uitgespaard). Een basisregel in de tandheelkunde luidt: eerst infecties bestrijden, dan herstellen. Dit wordt 'evidence based dentistry' genoemd.

Indien er te weinig kaakbot of tandvlees is dan is het soms nodig om dit eerst op te bouwen in een aparte behandeling, maar vaak kan dit wel tegelijk met het plaatsen van het implantaat.

Aanbrengen van een implantaat

Het implanteren wordt uitgevoerd door de tandarts-parodontoloog-implantoloog. Wanneer er te weinig kaakbot of tandvlees is, kan dat meestal gelijktijdig worden hersteld. De wond is na afloop gesloten met haar-dunne hechtingen. De behandeling is pijnloos en gebeurt onder lokale verdoving.

U kunt nadien gewoon autorijden maar wij kunnen ons voorstellen dat u het wellicht fijn vindt als er iemand met u mee komt. Voorzichtig eten nadien is geen probleem.

In de dagen na de behandeling kan het gebied wat gevoelig of licht gezwollen zijn, maar valt in het algemeen erg mee (dit wordt vooral door de situatie bepaald). Wanneer het toch gevoelig is, kunnen gangbare pijnstillers gebruikt worden. Na circa twee weken worden de hechtingen verwijderd.

Vastgroeien van het implantaat

In de onderkaak duurt het circa 2,5 maand en in de bovenkaak circa vier maanden voordat het bot voldoende aan het implantaat is vastgegroeid. Daarna is het stevig genoeg om de belasting van bijten en kauwen op een kroon of brug te dragen. Te vroege belasting kan los raken van het implantaat veroorzaken doordat het bot zich terugtrekt. Wanneer er bij aanvang te weinig bot was en dit hersteld is kunnen deze veiligheidsperioden wat langer zijn.

Soms wordt het implantaat direct bij het aanbrengen al zichtbaar gemaakt (de 1-fase methode). Soms bevinden het implantaat zich eerst onder uw tandvlees voor een veiligere heling. Dan wordt dit na een paar maanden na vastgroeien door een minimale ingreep weer bereikbaar gemaakt (2e fase). 

In gunstige gevallen is het bij een fronttand mogelijk om al snel een tijdelijke kroon op het implantaat te maken (‘immediate -’ of ‘early replacement’), die dan later door een definitieve kroon vervangen wordt. 

Bouwen op het implantaat

Nadat het implantaat is vastgegroeid kan er een restauratie (kroon, brug of prothese) door uw eigen tandarts worden gemaakt. Op verzoek kan dit ook door ons worden verzorgd.

Het resultaat wordt voor het grootste deel bepaald door de restauratie en niet alleen door het implantaat. 

Voorzorg, nazorg en succeskans

De behandeling met implantaten is succesvol. De survival percentages bevinden zich in onze praktijk tussen de 96 en 98% na 10 jaar. Van een goed geplaatst en goed verzorgd implantaat kunt u naar verwachting tientallen jaren plezier hebben. Langdurig succes wordt in belangrijke mate bepaald door de aanwezigheid van:

  • Voldoende dik bot en tandvlees

  • (Gezond) tandvlees bij aanvang en specifieke aspecten van de algemene gezondheid

  • Vorm en aansluiting van de kroon (of andere restauratie) en de positie van het implantaat in het gebit

  • De zorg van uzelf in de vorm van uitstekende dagelijkse mondhygiëne. We besteden hier dan ook alle aandacht aan

Onderzoek en ervaring laat zien dat regelmatige controlebehandelingen (preventie en evaluatie) en uitstekende mondhygiëne essentieel zijn voor langdurig goed resultaat.