De behandeling van parodontitis

De eerste stap is de hardnekkige infectie van anaerobe bacteriën zo compleet mogelijk te bestrijden, anders komt de infectie ongemerkt terug. Het streven is een nieuw en gezond evenwicht te bereiken door infectiebestrijding. Vaak is er dan al een acceptabele en goed bij te houden situatie. Een tweede stap kan eventueel zijn het zo nodig (deels) herstellen van weefsels die verloren zijn gegaan, namelijk het kaakbot en het tandvlees of het vervangen van tanden of kiezen die er niet meer zijn.

Eerste bezoek / onderzoek

We horen graag van u wat uw ervaringen zijn, welke behandelingen al zijn gedaan en hoe die verlopen zijn. Verder is het belangrijk om voldoende te weten van uw medische achtergrond. Als het goed is heeft u van tevoren een gezondheidsvragenlijst van ons ontvangen. Deze dient u van te voren in te vullen. De ingevulde lijst wordt besproken tijdens het eerste bezoek. Door middel van metingen en aanvullend röntgenfoto’s wordt door de parodontoloog de aanwezigheid, de ernst en de omvang van de ziekte vastgesteld. Er wordt op het geheel van uw gebit gelet. Vaak zijn er nog andere bijzonderheden. Het komt soms voor dat er tanden of kiezen bij zijn waar het te laat voor is. Waar kun je dan eventueel naar toe werken, hoe kom je uit op een zo goed mogelijke eindsituatie? Alles bij elkaar leidt tot een plan van aanpak, een plan op maat. Dit plan wordt met u besproken en u ontvangt hiervan een begroting. Uw tandarts ontvangt een schriftelijk rapport.

De behandeling verloopt in stappen. Het richt zich op het bestrijden van de ontstekingen (infectiehaarden) van uw tandvlees waardoor het proces van steunweefselverlies (kaakbot en aanhechtingsvezels) tot stilstand gebracht wordt. Om geprotocolleerd te werken wordt de behandeling in de juiste volgorde en gefaseerd uitgevoerd. Na iedere fase vindt er een evaluatie van uw gebit plaats, waarna een beslissing wordt genomen over het verdere verloop van de volgende fase. 

Eerste (initiële) behandeling

De eerste behandeling bestaat uit twee of drie onderdelen:

  1. Controle van uw mondhygiëne. Voor optimale behandelresultaten is uw eigen inzet zeer belangrijk. Het gaat namelijk om schoonmaken door ons en schoonhouden door u tegelijk. U wordt begeleid in hoe u uw tanden en kiezen optimaal kunt verzorgen. Dit is maatwerk. Vooral de binnenkant en de ruimten tussen de tanden en de kiezen zijn erg belangrijk.

  2. Een grondige professionele reiniging. Er zal een zorgvuldige reiniging uitgevoerd worden van de tandoppervlakken boven en onder het tandvlees om de infectiehaarden zo compleet mogelijk op te ruimen. De gebitsreiniging wordt in meerdere afspraken kort achter elkaar uitgevoerd. Ieder keer wordt een gedeelte van het gebit schoongemaakt. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving. De verdoving is niet alleen om gevoeligheid te vermijden. Onze ervaring is dat de kwaliteit van de reiniging er zelf ook beter door wordt. Wat uiteindelijk telt is of er in de diepte geen kleine restjes achterblijven. De secure en complete metingen die bij het eerste onderzoek zijn vastgelegd (parodontiumstatus), zijn samen met de gemaakte röntgenfoto’s van groot belang hierbij. Iedere behandelaar heeft deze op twee beeldschermen naast elkaar staan voor het totaaloverzicht.

  3. Eventueel bacterieonderzoek. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn om te weten welke van de ongeveer 700 bacteriesoorten in uw mond de belangrijkste tegenstanders zijn. In een aantal gevallen is een antibioticumkuur een nuttig extra hulpmiddel voor maximaal resultaat.

De initiële behandeling wordt doorgaans door een van onze mondhygiënisten uitgevoerd.

Herbeoordeling

Ongeveer twee tot drie maanden na de professionele gebitsreiniging worden de resultaten door controlemetingen van de parodontoloog uitgevoerd. Vaak zijn een groot deel van de tandvleesproblemen dan al opgelost, de ruimten onder uw tandvleesrand zijn schoon, gezond, ondiep en  heeft u hier weer invloed op.

Indien er lokaal nog resten van diepe pockets aanwezig zijn, zal door de tandarts-parodontoloog een aanvullende oplossing gevonden moeten worden om te vermijden dat de ontsteking niet hiervandaan weer opnieuw begint. Diepere plaatsen kunt u namelijk niet zelf dagelijks onderhouden. Er gaat een tweede tussentijds verslag naar uw tandarts.

Het aantal restpockets neemt gemiddeld nog met ongeveer 45% af. Ongeveer 55 % blijft toch verdiept en blijft restontsteking vertonen. Daar zijn ook pockets bij die eerst weg waren maar later terugkomen. In sommige situaties loont het om af te wachten tot de situatie duidelijker wordt. Dit is echter tijdelijk omdat deze plaatsen stagnatie en terugval kunnen gaan vertonen. Meestal gaat het om plaatsen tussen de kiezen in. Een mogelijke vervolgaanpak is een lokale, kleine operatieve behandeling. 

Eventuele aanvullende klein operatieve behandeling

Bij hardnekkige restpockets (die relatief wel beter zijn dan in het begin, maar toch risico geven op herinfectie) kan na plaatselijke verdoving de tandvleesrand lokaal met fijne incisies geopend worden. Daarna kan door de parodontoloog met sterke vergroting en veel licht onder uw tandvlees gekeken worden. De worteloppervlaktes worden met direct zicht gereinigd en resten ontstekingsweefsel worden van binnenuit verwijderd.
Uw tandvleesranden worden daarna met haar-dunne hechtingen op hun plaats terug-gehecht zodat na genezing alsnog ondiepe pockets en gezond tandvlees ontstaat. 

De behandeling is pijnloos en gebeurt uitsluitend onder lokale verdoving. Meestal is er weinig napijn. Uit voorzorg krijgt u een recept voor goede pijnstillers en een spoelmiddel mee. De meeste mensen gebruiken de pijnstillers slechts beperkt.  

De eerste periode vraagt om extra verzorging door de mondhygiënist. We noemen dit postoperatieve nazorg. Ongeveer na drie maanden wordt door de parodontoloog een post-operatieve evaluatie uitgevoerd om er zeker van te zijn dat nu alles in orde is. Er gaat opnieuw een verslag naar uw tandarts.

Regeneratie-chirurgie

Soms kunnen we met speciale technieken tijdens de aanvullende klein-operatieve behandeling een gedeeltelijk herstel van het verloren gegane kaakbot, aanhechtingsvezels of tandvlees bewerkstelligen. Dit hangt af van of dit gewenst of nodig is en van de ingeschatte kans op succes (de biologische situatie bepaalt de herstelkansen). 

De eerste periode vraagt om extra verzorging door de mondhygiënist. We noemen dit postoperatieve nazorg. Na ongeveer drie maanden wordt door de parodontoloog een postoperatieve evaluatie uitgevoerd om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Er gaat opnieuw een verslag naar uw tandarts.

Nazorg en controle

Ondiepe pockets die gezond en schoon zijn kunt u goed onderhouden. Niettemin is preventie nodig. Nazorg is de professionele ondersteuning van uw dagelijkse mondhygiëne door de mondhygiënist. Periodieke controle, feedback op uw eigen mondhygiëne en gerichte professionele reiniging op plaatsen waar u mogelijk zelf net niet bij komt zijn van groot belang. Tijdige kleine correcties zijn er op gericht om het goed te houden.

De periode tussen de afspraken kan sterk verschillen en is afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid kaakbot die verloren is, vatbaarheid, precisie van de eigen mondhygiëne, rookgedrag, bacteriesamenstelling in de mond, algemene gezondheid, stress et cetera.

Periodieke parodontale controle

Ook tijdens deze nazorgfase komt men op regelmatige basis (na ruim een jaar, anderhalf jaar of om het jaar) bij de parodontoloog voor een evaluatieonderzoek. Bij dit onderzoek kunnen we controleren hoe stabiel de bereikte resultaten is van uw tandvlees. Daarnaast kunnen we de vervolgstrategie voor uw tandvlees bepalen om zo de gezondheid hiervan te bewaken. Door deze metingen kunnen onze mondhygiënisten altijd doelgericht en effectief te werk gaan. 

Gaat het goed, dan kan het met steeds minder nazorg. Of moet er juist bijgestuurd worden? De gouden regel is niet te veel behandeling en niet te weinig. 

Herstel

Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan, omdat ze niet meer te redden waren of omdat u ze al kwijt was voordat u bij ons kwam. Als het fundament weer gezond is, kan uw tandarts daarop verder bouwen en zo nodig een goede tandvervanging maken waarmee u verder kunt. Denk bijvoorbeeld aan een brug of implantaat. We kunnen u daarin desgewenst adviseren.

Bij het verlies van een tand of kies gaat vaak ook kaakbot en tandvlees verloren. Dit is extra belangrijk bij implantaten. De kroon op een implantaat vraagt ook om mooi tandvlees, zodat de nieuwe ‘tand’ er natuurlijk uitziet. Bij het herstel van bot en tandvlees kunnen we u eventueel adviseren en helpen. Zie ook onder implantaten.

Uw gebit heeft een grote invloed op uw uitstraling. Het kan zijn dat uw gebit wel gezond is maar het mooier kan. Dit kan uw tanden betreffen, het tandvlees, of een combinatie. Tanden kunnen mooier worden gemaakt door uw tandarts. Zichtbaar teruggetrokken of geslonken tandvlees zijn soms te herstellen, afhankelijk van de situatie. Ook hierbij kunnen we desgewenst adviseren. Zie ook onder cosmetische parodontale chirurgie.

Verder kan soms een tand of kies behouden blijven, maar is er een kroon nodig. De vulling kan in sommige gevallen zo diep zitten dat een kroon niet zomaar geplaatst kan worden. We kunnen uw tandvlees zodanig corrigeren dat de rand van de vulling alsnog net boven uw tandvlees komt te liggen, waarna de kroon netjes gemaakt kan worden. Dit heet een kroonverlenging.